Bij CECLimburg werken we aan het bevorderen van een gezonde kind ontwikkeling in relatie tot verschillende hulpvragen. Onze gezins- en systeemtherapie is erop gericht om jullie kind(eren) en gezin te ondersteunen bij complexe problemen op verschillende levensgebieden waar je ondersteuning bij nodig hebt, zoals complexe scheiding, trauma, hechting- en ontwikkelingsproblemen, relationele problemen, huiselijk geweld en seksueel misbruik.
Wat is gezins- en systeemtherapie?
In onze gezins- en systeemtherapie leren jullie te begrijpen welke betekenis de gebeurtenissen hebben die jullie individueel of samen hebben meegemaakt. Jullie krijgen meer zicht op hoe dat wat je voelt en denkt je gedrag en daarmee je relatie onderling met anderen beïnvloedt. Jullie begrijpen beter waar gedrag en emoties vandaan komen en hoe jullie daarmee kunnen omgaan. Jullie leren overzicht en inzicht krijgen in interactie en gedragspatronen en jullie krijgen meer inzicht in hoe je hiermee kunt omgaan om in verbinding met elkaar te komen.
In welke situaties kan deze therapie helpen?
Gezins- en systeemtherapie kan in veel situaties nuttig zijn, waaronder:
- Bij een complexe scheiding: therapie bij het omgaan met de emotionele en praktische gevolgen van een scheiding voor kinderen en ouders. Lees hier meer daarover: Therapie bij een complexe scheiding.
- Begeleide OmgangsRegeling (BOR3): ondersteuning bij het opstellen en uitvoeren van omgangsregelingen. Lees hier meer daarover: Begeleide omgangsregeling (BOR3).
- Uniforme Hulpaanbod Rechtbank (UHA): een door de rechtbank geadviseerde hulpvorm voor ouders en kinderen. Lees hier meer daarover: Uniform Hulpaanbod Rechtbank (UHA).
- Samengestelde gezinnen: ondersteuning het opbouwen van gezonde relaties en posities binnen het samengestelde gezin. Een alternatieve vorm van behandeling die kan helpen voor een gezin is non-verbale systeemtherapie. Lees hier meer daarover: Non-verbale systeemtherapie,
- Relatie-interactieproblemen in het gezin: verbetering van de posities en relaties tussen ouders en kinderen. Lees hier meer daarover: Contextuele therapie.
- Relatie- en hechtingsproblematiek ouder-kind: therapie voor het versterken van de ouder-kindrelatie en een gezonde kind ontwikkeling. Lees hier meer daarover: Contextuele therapie.
- Opvoed- en ontwikkelingsproblematiek: therapie bij opvoedingsvraagstukken en ontwikkelingsproblemen. Lees hier meer daarover: Contextuele therapie.
- Contextuele hulpverlening bij seksueel misbruik (CLAS-H): behandeling van de gevolgen van seksueel misbruik, seksueel grensoverschrijdend gedrag, en huiselijk geweld. Lees hier meer daarover: CLAS-H.
- Trauma-gerelateerde klachten: therapie voor het verwerken van trauma’s en het verminderen van trauma-gerelateerde klachten. Lees hier meer daarover: Trauma therapie.
- Systeembehandeling in de eerste 1000 levensdagen van je kind (Infant Mental Health): behandeling van de ouder-kindrelatie in de cruciale eerste levensjaren van je kind. Lees hier meer daarover: Kinderleven programma.
Wat mag je verwachten van gezins- en systeemtherapie?
Herstel door ontmoeten
Als het evenwicht van geven en nemen in gezinsrelaties verstoord is door pijnlijke gebeurtenissen, kan dit leiden tot klachten bij gezinsleden en de gezonde ontwikkeling van ouder-kindrelaties belemmeren. De kern van de gezins- en systeemtherapie van CECLimburg is het verbeteren van de kwaliteit van leven, het persoonlijk welzijn en de relaties binnen het gezin. Je werkt aan het herstellen en versterken van de verbondenheid in relaties waarin jullie van elkaar afhankelijk zijn, samen en individueel.
Trauma-bewuste benadering
Er wordt gewerkt vanuit trauma sensitieve benadering. Dit betekent dat er aandacht is voor de invloed van trauma op jullie huidige functioneren en een veilige omgeving om in relatie te kunnen herstellen.
Effecten van de therapie
Ieder mens is voor zijn bestaan afhankelijk van de ander. Veranderingen bij één gezinslid hebben dus invloed op het hele gezin. Door beter overzicht, inzicht en uitzicht zorg je ervoor dat de therapie een positief effect heeft op alle betrokkenen. Het uiteindelijke doel is dat jullie sterker en veerkrachtiger uit de therapie komen.
Wil je meer weten over hoe gezins- en systeemtherapie je kan helpen om samen een betere toekomst te bouwen?