Quote van een pas bevallen moeder: ‘Ik vond het verschrikkelijk dat mensen mij op straat feliciteerden en zeiden dat ik een mooie baby had. Ik voelde mij helemaal niet blij en ik voelde mij al helemaal geen moeder van dit kind. Daar voelde ik me dan weer enorm schuldig over. Want wat voor moeder ben ik dan? Ik durfde hier met niemand over te praten, zelfs niet met mijn partner.’
Herken je een dergelijke situatie uit je eigen praktijk? Ouders en baby’s die niet lekker in hun vel zitten, die de weg naar elkaar niet goed lijken te vinden? Omdat de zwangerschap of de bevalling anders verliep dan verwacht, omdat de baby veel huilt en ouders niet de bevestiging krijgen dat ze hun kind goed getroost krijgen. Er kunnen heel veel redenen zijn waarom ouders niet op de roze wolk zitten wanneer ze net een baby hebben gekregen. Bijvoorbeeld omdat een van hen een postpartum depressie heeft ontwikkeld.
Er ligt nog steeds veel schaamte op het feit als moeders of vaders merken dat ze niet kunnen genieten van hun baby. Ouders die niet op de roze wolk zitten, denken ook vaak dat ze de enigen zijn. Dat maakt dat veel ouders hier niet gemakkelijk over praten.
Ook baby’s ervaren dat hun ouders bij een postpartum depressie niet goed in hun vel zitten. De baby’s die nog zo verbonden zijn met hun moeder, ondergaan net zo zeer de depressieve stemming van hun moeder als de moeder zelf. De depressie raakt niet alleen de moeder, maar voedt ook de relatie met haar baby. En net als de moeder en vader heeft ook de baby woorden nodig wat er tussen hen speelt. Praten met de ouders én de baby’s helpt niet alleen om het welbevinden van ieder te vergroten, het helpt ook om de ouders en hun baby weer met elkaar in verbinding te brengen.