Praten over hechting met ouders en het jonge kind: ingewikkeld?

blog
Home » Blog » Praten over hechting met ouders en het jonge kind: ingewikkeld?

Praten over hechting met ouders en het jonge kind: ingewikkeld?

De meeste professionals zijn via lezingen, congressen en vakliteratuur vertrouwd geraakt met termen waarmee doorgaans een hechtingsrelatie tussen ouders en kind in kaart wordt gebracht: sensitiviteit, responsiviteit, comfortzone, veilig of onveilige hechting, containment om maar enkele te noemen. Maar zijn dit ook de woorden waarmee we met ouders en hun jonge kind kunnen praten over hun band met elkaar? Het antwoord daarop is nee.

De wetenschap en de praktijk van de jeugd(gezondheids)zorg staan op dit vlak ver uit elkaar. De professional op de werkvloer zal eigen woorden moeten vinden om met gezinnen te spreken als geconstateerd wordt dat er meer aandacht en zorg nodig is om een onveilige ouder-kind relatie ten positieve te keren. Maar bij het vinden van de juiste woorden kampt de professional met een aantal problemen.

Ten eerste moet worden voorkomen dat de professional beschuldigend is naar de ouders. De band met hun kind bespreekbaar maken in termen van onveiligheid is voor ouders kwetsbaar en de kans is groot dat ouders direct afhaken. Alle ouders zetten zich immers naar beste kunnen in voor hun kind, ook al voelen ze dat de roze wolk er niet is. Dat ze nog niet over de zware bevalling heen zijn gekomen of dat herinneringen of negatieve bagage uit hun jeugd hen parten speelt. Maar hoe maak je de ouder-kind band bespreekbaar zonder beschuldigend te zijn?

Ten tweede moet worden voorkomen dat de professional de ‘betere ouder’ is, degene die kijkt, oordeelt, wikt en weegt en de (negatieve) bevindingen ter sprake brengt. Er zal een ongewenste afstand ontstaan tussen ouders en professional. Ouders voelen zich dan mogelijk onvoldoende gerespecteerd. De professional wil ouders weliswaar helpen maar stelt zich onbedoeld toch op als de ‘beterweter’ en gaat daardoor uit verbinding met de ouders. Maar wat is dan een betere insteek?

De ouder-kind band bespreekbaar maken stelt de professional in de jeugd(gezondheids)zorg dus nogal voor een aantal uitdagingen.

Allereerst zal deze een verbindende grondhouding mogen ontwikkelen, van waaruit de professional zelf de verbinding met ouders en het jonge kind kan leggen: een medemenselijke grondhouding. Dirk de Wachter zegt hierover: “De ander (de ouder) dat ben jij”.

Van daaruit kunnen ook -met ondersteunende methodieken- ouders en kind met elkaar opnieuw verbonden worden. Een verbindende grondhouding, waardoor klachten van ouders en kinderen gezien kunnen worden als voortkomend uit een kink in een moeizame ouder- kind band. Klachten niet zozeer als individuele symptomen opvatten maar eerder als reactie op verbindings-blokkades. Zo wordt niet het kind met al zijn fysieke -en gedragskenmerken onderwerp van gesprek, noch de onmachtige ouder, maar vooral de ouder-kindrelatie zelf. Zo wordt de ouder-kind relatie de cliënt. Uit een verbindende grondhouding kunnen ook de woorden voortkomen waarmee met ouders en kind hun onderlinge band besproken kan worden. Je spreekt dan bijvoorbeeld niet over sensitiviteit of responsiviteit, maar over: aansluiten. “Lukt het je al wel/ nog niet om aan te sluiten bij je kindje?” Naast het woord aansluiten is het Stichting Kinderleven gelukt om voor de meeste wetenschappelijke hechtingsbegrippen praktijkwoorden te vinden waarmee op gelijkwaardig niveau met ouders gesproken kan worden over de verbinding met hun kind. Binnen enkele GGD- regio’s zijn een aantal van deze woorden/ begrippen standaard ingevoerd in het kinddossier, zodat met dezelfde woorden ouders en kind over jaren gevolgd kunnen worden. Het zijn woorden die geen schuldgevoelens oproepen bij ouders. Het zijn geen zogenaamde diagnostische woorden die voortkomen uit het deskundige denk en werkmodel zoals dit gangbaar is in de medische wereld, maar uit het zgn. dynamische denk- en werkmodel. Ze brengen als vanzelfsprekend een gelijkwaardige medemenselijke grondhouding van de professional met zich mee.

Ervaringen

Van harte aanbevolen!

Ik ben via het consultatiebureau bij Kinderleven terecht gekomen. Samen met mijn zoontje hebben we een aantal hele fijne, leerzame sessies gehad bij Kinderleven. Het heeft me heel veel inzichten gebracht over de opvoeding en wat er in kinderen kan spelen. Vooral dat eerlijkheid zo belangrijk is. We zijn beide heel dankbaar en we staan veel rustiger en stabieler in het leven. Ik wil het alle ouders aanraden! 

Moeder van een kindje van 3 jaar.

Meer vertrouwen in het moederschap

"De hulp bij Kinderleven heeft mij meer vertrouwen gegeven in het moederschap en in de band tussen mij en mijn kind. Dat is voor mij heel waardevol geweest."

Ze voelden mijn nood aan hulp meteen aan

Ik kon vrijwel direct worden geholpen. Zowel met sessie op de praktijk als thuis in het gezin. Het gehoord worden en iemand die eindelijk de hand kon uitreiken voelde al als een enorme opluchting. Zonder te veroordelen of je aan te geven wat je verkeerd doet, maar werken vanuit jezelf. En puur door je andere inzichten te geven. De inzichten die ik heb opgedaan tijdens onze sessies met de hulpverlener neem ik mijn leven lang mee.

Jullie verrichten mooi werk, ik zal het met trots voortzeggen.

Structuur en rust terug gekregen

Via het premature nazorg bureau in contact gekomen met Kinderleven. Onze tweeling werd na een moeizame zwangerschap met 28 weken geboren. Een onstuimige, ingrijpende en zorgelijke tijd volgde. Kinderleven hielp ons om weer meer structuur en rust terug te krijgen in ons leven als gezin en bood ondersteuning bij het verwerkingsproces na deze moeilijke periode. Professionaliteit, integriteit en vertrouwen staan voorop. Alles wordt goed overlegd en op elkaar afgestemd. Er is aandacht voor het hele gezin. We hebben zowel de sessies bij Kinderleven zelf als de coaching in de thuissituatie als enorm prettig ervaren. 

Ouders van een tweeling. 

Professioneel en deskundig

Het team bij CECL hebben ons op een zeer professionele en deskundige manier geholpen, met ook oog voor de mens en gevoelens. Wij hebben ons enorm gezien en gehoord gevoeld. De begeleiding werd op de juiste manier aangepakt en gestuurd. Voor allebei de hulp die we nodig hadden en het heeft ons veel sterker heeft gemaakt. Zonder te oordelen en met respect voor iedereen in dit proces. Nu gaan we zelf verder. In anderhalf jaar hebben met behulp van CECL weer rust in ons leven en heeft mijn dochter weer fijn contact met haar vader. Ze is in anderhalf jaar gegroeid tot krachtig en mooie jonge vrouw, die gezien wordt en voor zichzelf opkomt.

Bedankt voor deze pittige maar zeer waardevolle reis die wij samen hebben gemaakt.

Goed om te weten

Begeleiding in de zorg voor je kind, jezelf en je gezin betekent het volgende bij CECLimburg:

9

Hoog gewaardeerde zorg: onze cliënten voelen zich goed geholpen met onze hulp, en geven ons een gemiddeld rapportcijfer van 8,9.

9

Vaste behandelaar: de persoon die je intake doet, blijft je behandelaar. Zo hoef je je verhaal maar één keer te vertellen.

9

Effectieve trajecten op maat: ook als je problemen ingewikkeld zijn, ontdekken we samen wat jullie nodig hebben voor een gezonde ontwikkeling voor jullie kind(eren).

9

Gegarandeerde zorgkwaliteit: wij vinden kwalitatieve zorg belangrijk en werken met evidence-based zorgmethoden.

Kinderleven

Kinderleven stimuleert en herstelt de liefdevolle band
tussen ouder en kind.

De missie van Kinderleven is de liefdevolle band tussen ouders en kind te stimuleren en te herstellen daar waar dat nodig is.
Het bevorderen van de ouder-kindband draagt bij aan een gezonde hechting. 

CECL Logo

CECLimburg, het Contextueel Expertise Centrum Limburg, biedt unieke jeugdzorg door verder te kijken dan de symptomen en klachten.

We richten ons op de context van jouw leven. Onze integrale aanpak behandelt individuele problemen, en ook de gezins- en relationele problemen die invloed hebben op de ontwikkeling van jullie kind(eren). 

Wachtlijst

Zoek je hulp voor je kind, je gezin, jezelf? We helpen je graag.
Door de grote vraag is er op dit moment een wachtlijst van ca. 8-12 weken.

We zouden je natuurlijk het liefst direct helpen, en waarderen je geduld en begrip. Daarom nodigen we je uit om alvast contact met ons op te nemen. We kunnen je dan op de wachtlijst zetten en samen overleggen wat we in de tussentijd al voor je kunnen doen.